STOP THE PRESS!

Killing Them Softly

killing_them_softlyOhjaus ja käsikirjoitus: Andrew Dominik
Tuotanto: Dede Gardner, Anthony Katagas, Brad Pitt, Paula Mae Schwartz, Steve Schwartz
Pääosissa: Brad Pitt, Ray Liotta, James Gandolfini, Richard Jenkins, Ben Mendelsohn, Scoot McNairy
Arvio: 4/5

Alkujaan uusiseelantilainen Andrew Dominik ohjaa harvakseltaan, mutta tekee aina kiinnostavaa jälkeä. Chopper (2000) oli tositapahtumin perustuva ilkeä tarina julkkismurhaajasta ja Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta (2007) pisti villin lännen myyttiä uusiksi. George V. Higginsin rikosromaaniin perustuva Killing Them Softly näyttää, mistä amerikkalaisessa unelmassa on todellisuudessa kyse.

Kolmella pikkurikollisella on pikkuisissa päissään juuri sen verran enemmän älyä kuin heidän terveydelleen on hyväksi: he ryöstävät rikollisten pyörittämän pokeripelin rahat. Sen seurauksena pelitoiminta hyytyy, eikä rahaa tule. Tämä suivaannuttaa pomomiehet pahemman kerran. Tilannetta alkaa korjata palkkamurhaaja Jackie (Brad Pitt), joka saa ryöstön tekijät selville tuota pikaa. Tyhmyydestä sakotetaan kovemman kautta.

Killing Them Softly on pinnalta tyly ja tehokas rikoselokuva. Tylyyttä löytyy pinnan altakin: Lama-ajan Yhdysvallat on lohdutonta katseltavaa: kaikki on haalistunutta, taivas harmaa ja koko ajan sataa. Onnettomat ihmiset kitkuttavat päivästä päivään suuria suunnitellen, vähän saavuttaen. Barack Obama ja George W. Bush puhuvat radiossa ja TV:ssä kansakunnan yhtenäisyydestä kuin jossain toisessa todellisuudessa. Palkkamurhaaja Jackie tietää amerikkalaisen unelman raunioilta kertoa, miten asiat todella ovat: kaikki ovat yksin ja vain vahvimman laki pätee.

Pikkuisen liikaa innostuu Dominik vääntämään rautalangasta lukiessaan madonlukuja amerikkalaiselle yhteiskunnalle. Tarantinoa on tullut katseltua sikäli liikaa, että on ollut aivan pakko laittaa mukaan irtonaista huulenheittoa. Tarantino kirjoittaa sellaista vaikka kolme tuntia putkeen jännitteen yhtään herpaantumatta, Dominikilla läppä alkaa vaikuttaa lässytykseltä parissa minuutissa. Brad Pitt tekee hyvän roolin tappavana totuuden torvena. Hieno on myös Scoot McNairy avuttomana ryöstäjänä.

Ekstroissa perushommelit: poisjätetyt kohtaukset ja Making of –systeemi.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Future Film, 2013

Traileri: