STOP THE PRESS!

Itse valtiaat -urheilumusikaali

Itse valtiaat -urheilumusikaaliOhjaus: Riina Hyytiä, Risto Jokela
Käsikirjoitus: Sami Hantula, Tomi Tuikkala
Tuotanto: Olli Haikka, Riina Hyytiä
Arvio: 3,5/5

Lauantai-iltaisin olemme tottuneet siihen, että TV1:ltä ilmestyy vartin yli yhdeksän suomalaisten politiikkojen oma show ”Itse valtiaat”. Tätä Filmiteollisuuden tuottamaa sarjaa on nähty ruuduillamme jo kahdeksan tuotantokauden verran, joten varmasti monet tunnettujen politiikkojen animaatiohahmot ovat ehtineet sekä naurattamaan yleisöä että jopa suututtamaan politiikkoja itsejään. Vaikka suomalaiset ovatkin jäljessä lähes tähtivuosia esimerkiksi englantilaisia poliittisessa satiirissa, niin hyvää vauhtia ollaan korjaamassa tilannetta.

”Itse valtiaat – urheilumusikaali” -DVD sisältää musikaalin lisäksi myös neljätoista viime syksyn hauskinta jaksoa. No, mene ja tiedä, mutta useat näistä jaksoista on kekseliäästi kehitettyjä erityisesti näppärää dialogiaa hyödyntäen. Omia suosikkiani ovat ennen kaikkea Lipposen seikkailut jaksossa ”Pohjoinen ulottuvuus”, Karpelasta kertova ”Kuka lohduttaisi Tanjaa?” ja ”Brysselin raakit”. Näitä jaksoja jaksaa katsoa vaikka pari kolme kertaa pitempään kuin montaa muuta tyhjänpäiväistä poliittista keskusteluohjelmaa. Hmmm…takaisin asiaan. Urheilumusikaali sijoittuu puolestaan Brysseliin, jossa järjestetään universumilaiset. Matkaan ovat lähdössä Keskustan kaksi kovaa kollia Mauri ja Seppo. Aiemmin mainittu on ihastunut kilpailuiden maskottiin Tanjaan, joten panokset ovat kovat. Varsinkin Maurin täytyy kaikin keinoin voittaa Suuri Punainen Mestari (Lue Paavo), jotta hän saa maskotin omakseen. Apuun ilmestyy Hiihtoliiton oma kultapoju Esko, joka tarjoaa Maurille ”täydennystä”, joka mahdollistaa voiton.

Täytyy sanoa, että ”Itse valtiaat” on yllättävän hauska sarja, mutta yksi asia on viime aikoina häirinnyt allekirjoittanutta pahasti. Se on sarjan animaation toteutus. Mielestäni sarjan uudemmat henkilöhahmot on toteutettu turhankin huolimattomasti, sillä esimerkiksi Karpelan piirteet ovat hieman kaukana aidosta henkilöstä, jos vertaa esimerkiksi Lipposen tai Halosen hahmoja. Ehkä tämä johtuu siitä, että sarjaa on nyt tuotettu jo sen verran kauan, ettei enää välttämättä teknistä tasoa haluta pitää yhtä korkeammalla. Onneksi käsikirjoittajilla sentään riittää vielä ideoita ja nasevia juttuja, joten mielenkiinnolla jäämme odottelemaan uusia juttuja Arkadianmäen animaatiohahmoilta.

Jukka L.Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Filmiteollisuus Fine, 2005