STOP THE PRESS!

I Hired a Contract Killer

i_hired_contract_killerOhjaus, käsikirjoitus ja tuotanto: Aki Kaurismäki
Pääosissa: Jean-Pierre Léaud, Margi Clarke, Kenneth Colley
Arvio: 4/5

Aki Kaurismäen käsikirjoittaman ja ohjaaman I Hired a Contract Killerin päähenkilö on Ranskasta Englantiin muuttanut Henri Boulanger (Jean-Pierre Léaud). Vesivirasto, jossa hän on työskennellyt viisitoista vuotta, yksityistetään, ja hän saa potkut. Elämällä ei tunnu olevan tarkoitusta, ja kun päivien päättäminen itse ei ota onnistuakseen, Henri palkkaa tappajan (Kenneth Colley) hoitamaan homman. Henri tutustuu kuitenkin Margaretiin (Margi Clarke) ja haluaakin elää. Kontrahtia ei kuitenkaan noin vain puretakaan.

I Hired a Contract Killer alkaa kafkamaisissa tunnelmissa, mutta kääntyy vikkelästi romanttiseksi komediaksi. Pienen ihmisen elämän muuttuminen absurdiksi painajaiseksi yhteiskunnan ja talouselämän järjettömyyden takia on Kaurismäen elokuvien toistuvia teemoja. Painajainen, tässä itsemurhayrityksiin saakka kärjistyvä, tulee kuitenkin katsojalle kestettäväksi huumorin kautta, olkoonkin että Kaurismäellä se huumori on lakonista, tässä elokuvassa myös erinomaisen hirtehistä. Kaltoin kohdeltu Henri säilyttää arvokkuutensa ja löytää onnen: raha ja yhteiskunta eivät merkitse mitään. Kahden rakastavan ihmisen oma maailma riittää.

Kaurismäen elokuvien joukossa I Hired a Contract Killer ei ole ihan suosikkejani. Tarina on kuitenkin vähän yhden idean asteelle jäävä ja pelkistyksen mestariltakin turhan pelkkä. Erinomainen elokuva yhtä kaikki.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Future Film, 2013

Näyte: