STOP THE PRESS!

Karhuveljeni Koda (Brother Bear)

Karhuveljeni Koda (Brother Bear)Ohjaus: Aaron Blaise, Robert Walker
Käsikirjoitus: Steve Bencich, Lorne Cameron, Ron J. Friedman, David Hoselton, Broose Johnson , Tab Murphy
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Jeremy Suarez, Rick Moranis, Dave Thomas, Jason Raize, D.B. Sweeney  Suomenkielinen versio: Käännös ja ohjaus: Markus Bäckman Suomenkieliset äänet: Martti Mäkelä, Kari Hietalahti, Johannes Tervo, Paavo Kerosuo, Jukka Rasila, Petteri Summanen, Seela Sella, Pertti Koivula
Arvio: 3/5

Disneyn omat animaatiot ovat viime vuosina flopanneet aika pahasti kaupallisessa mielessä, mutta Karhuveljeni Koda oli tasaisen varma hitti Yhdysvaltain joulumarkkinoilla. Vaikka elokuva onkin suhteellisen vakavaa, animaatioltaan perinteisempää Disney-animaatiota, niin nuorempaa yleisöä on muistettu hauskoilla hirvihahmoilla ja aikuisia puolestaan supertähti Phil Collinsin tekemillä kappaleilla. Elokuva sijoittuu Luoteis-Amerikan jylhiin maisemiin ja kertoo Kenai- nimisestä pojasta, jonka suojeleva Sitka kuolee kamppailessaan karhua vastaan. Tämä on melkoinen kolahdus nuorelle pojalle, joka yrittää epätoivoisesti taistella karhua vastaan ja saakin lopulta sen tapettua. Nyt alkaakin tapahtua, sillä hänen esi-isänsä muuttavat hänet karhuksi. Kenaita pelastamaan tuleva Denai luulee myös hänen kuolleen, joten Denai päättää saada karhun hengiltä keinolla millä hyvänsä. Seikkailu läpi metsien ja vuorten on alkanut.

Karhuveljeni Koda on sekä tarinaltaan että animaatioltaan aivan mainiota tuotantoa. Hahmojen piirteet tosin ikävä kyllä ovat saman kaavan mukaisia lähes jokaisessa Disney-animaatiossa. Joskus toivoisi, että tarinoiden kehittäjät loisivat hieman moniulotteisempia hahmoja kuin mitä tähän saakka olemme tottuneet näkemään. Phil Collinsin tekemät laulut puolestaan eivät oikein sopinut kokonaisuuteen, sillä ne olivat turhankin keveitä tarinaan nähden. Itse en ole koskaan ollut suuri dubbausten ystävä (tosin ymmärrän, että lapsille on hyvä olla dubattu versio) ja tämänkertainen dubbaus ei ollut kovinkaan luontevaa eikä se kunnolla palvellut hahmojen luonnetta. Siksi toivoisinkin, että Pekka Lehtosaari palaisi takaisin hommiin, sillä hänen käännös- ja ohjaustyönsä ovat olleet ehdottomasti Disney-animaatioiden parhainta A-luokkaa. Joka tapauksessa elokuvana Karhuveljeni Koda on viihdyttävän mukavaa katseltavaa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Walt Disney Pictures, 2003

Traileri: