STOP THE PRESS!

Karvinen – elokuva (Garfield – The Movie)

Karvinen – elokuva (Garfield – The Movie)Ohjaus: Peter Hewitt
Käsikirjoitus: Joel Cohen, Alex Sokolow
Tuotanto: John Davis
Pääosissa: (alkuperäisääninä) Breckin Meyer, Jennifer Love Hewitt, Stephen Tobolowsky, Bill Murray, Suomenkielisenä Karvisena Martti Suosalo
Arvio: 4/5

Yksi rakastetuimmista ja vihatuimmista sarjakuvahahmoista on laiskanpulskea kissa Karvinen. Tämä Jim Davisin luoma hahmo on jo seikkaillut yli kahden vuosikymmenen ajan sekä lehdissä että televisiossa ja nykyisin Karvinen ilmestyy jo yli 2600 sanomalehdessä, jotka tavoittavat yli 250 miljoonaa fania. Ihmetystä onkin herättänyt se, että tästä hieman anarkistisesta kissasta saadaan vasta nyt elokuva valkokankaalle. Monesti sarjakuvien siirtäminen valkokankaalle on suoranainen harakiri, mutta sen Karvinen välttää.

Jon Arbuckle eli suomalaisittain Esko on nörtti, joka juuri ja juuri osaa keskustella vastakkaisen sukupuolen kanssa. Karvinen puolestaan hoitaa talouden toiminnallisen puolen eli harmaita hiuksia Eskolle. Eräänä päivänä he menevät yhdessä eläinlääkärille, jossa työskentelee Eskon ihastus Liz Wilson. Hän ehdottaa Eskolle uutta lemmikkiä, koiraa. Tästä ei tietenkään Karvinen pidä ja Osku-koira joutuu katin pilkan kohteeksi. Eräänä yönä Esko pyytää Oskua nukkumaan sänkyyn, mistä kissasankarimme on näreissään, sillä häntä ei ole koskaan pyydetty nukkumaan Eskon viereen. Karvinen päättää kostaa ja saa houkuteltua koiraparan oven ulkopuolelle iskien samantien oviluukun kiinni. Näin Osku joutuu ressukkana ulkoilmoille. Tästä alkaa sellainen seikkailu, että kissankarvat pöllyävät.

”Karvinen – elokuva” on moniin tämäntyyppisiin sarjakuvista tehtyihin elokuviin verrattuna hauska ja menevä. Siinä on hyödynnetty erinomaisesti Karvisen sarjakuvista tuttua anarkistista huumoria, joka itseasiassa on elokuvan eteenpäin vievä voima, vaikka tarinallisesti leffa ei olekaan ihmeellinen. Elokuva on mahdollisuus nähdä sekä suomeksi tekstitettynä että dubattuna versiona. Näin itse suomeksi dubatun version, jossa Karvisen äänenä kuullaan Martti Suosalo. Yleensä en pidä dubbauksista niiden ”epäluonnollisuuden” takia, mutta Suosalon roolisuoritus on lähes Vesa-Matti Loirin aikanaan ”Aladdin”-elokuvassa esittämän lampun hengen tasoa. Muiden hahmojen dubbaus oli perinteistä laatua. ”Karvinen – elokuva” on syksyn naurupommi!

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by 20th Century Fox, 2004

Traileri: