STOP THE PRESS!

Ketun jäljillä (After the Fox)

Ketun jäljillä (After the Fox)Ohjaus: Vittorio De Sica
Käsikirjoitus: Neil Simon
Tuotanto: John Bryan
Pääosissa: Peter Sellers, Victor Mature, Britt Ekland, Martin Balsam
Arvio: 4/5

Yksi Italian legendaarisimpiin elokuvaohjaajista, Vittorio De Sica (s. 1902 k. 1974), teki mittavan uran ohjaajana, käsikirjoittajana ja näyttelijänä. Hän aloitti uransa juuri näyttelemisellä, jo vuonna 1917 elokuvassa ”Il Processo Clémenceau”, jonka jälkeen hänet nähtiin valkokankaalla toistasataa kertaa. Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan ohjaajana. Ensimmäisen ohjaustyönsä hän teki vuonna 1940 elokuvalla ”Rose Scarlette”. Hänen elokuvissaan nähtiin eturivin italialaistähtiä kuten Gina Lollobrigida ja Sophia Loren. Myös monia ulkomaalaisia tähtiä nähtiin hänen elokuvissaan, näistä voidaan mainita mm.Montgomery Cliff; Jean-Paul Belmondo ja Peter Sellers. Jälkimmäinen oli saanut jo mainetta Vaalenapunaisen pantterin hölmöilevänä Clouseauna, joten hänen henkilöhahmonsa Aldo Vanucci, Neil Simonin käsikirjoittamassa elokuvassa ”Ketun jäljillä”, muistuttaa melkoisesti Sellersin tunnetuksi tekemään tökeröä etsivää.

Kairossa on tehty yksi historian suurimmista kultaryöstöistä. Rikollisliiga päättää pestata hommaan maailman parhaimman rikollisneron, Aldo Vanuccin, joka parhaiten tunnetaan Kettuna. Hänen tehtävänään on siirtää kulta piiloon. Samalla hänellä on toinen ongelma, pikkusisko Gina (Britt Ekblad),joka haaveilee filmitähteydestä. Tästä ei isoveli pidä ja hän erittäin nololla tavalla aiheuttaa vain harmeja Ginalle. Toisaalta, miksei hän hyödyntäisikin elokuvaideaa omassa kultakeikassaan? Hän tekeytyy kuuluisaksi elokuvaohjaaja Federico Fabriziksi ja palkkaa elokuvansa pääosiin ikääntyvän ja itsekeskeisen Tony Powellin (Victor Mature) ja tietenkin oman siskonsa, köh…taitelilijanimeltään Gina Romantica. Kettu löytää pienen kylän, jossa keikka voidaan suorittaa niin, etteivät edes kylän asukaat tajua mistä oikein on kysymys. Hän lupaa kaikille asukkaille, että he pääsevät mukaan elokuvaan avustajiksi. Luvassa on tiukkaa toimintaa, kun keikka pitäisi saada sujumaan kuin tanssi.

Neil Simon aloitti uransa televisiosarjojen käsikirjoittajana, kunnes 60-luvun alkupuolella hän aloitti näytelmien ja elokuvien käsikirjoitusten tekemisen. Hän sai paljon arvostusta kollegoidensa keskuudessa, eikä siis mikään ihme, että hän on voittanut mm. amerikkalaisen teatterielämän arvostetuimman palkinnon Tony Awardin ja amerikkalaisten kirjailijoiden pääpalkinnon Pulitzer Prizen vuonna 1981. ”Ketun jäljillä” on hänen toinen elokuvakäsikirjoituksensa. Se on nasevaa sanailua ja tyypillistä simonimaista kieroilua. Näyttelijäsuoritukset ovat mainioita. Sellers ja hänen tuon aikainen vaimonsa Britt Ekblad tekevät rooleissaan mainiot suoritukset, eikä veteraaninäyttelijä Victor Mature jää pekkaa pahemmaksi. DeSican ohjaus on toimiva ja jopa itseironinen, sillä eräässä kohtauksessa häntä pistetään halvalla koko rahan edestä oikein hiekkamyrskyssä. Suosittelen tätä elokuvaa lämpimästi vanhojen huijarikomedioiden ystäville.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by MGM, 2004

Traileri: