STOP THE PRESS!

Musta kyy -boksi (The Complete Black Adder)

Musta kyy -boksiOhjaus: useita
Käsikirjoitus: Richard Curtis, Ben Elton, Rowan Atkinson
Tuotanto: John Lloyd
Pääosissa: Rowan Atkinson, Tony Robinson, Tim McInnerny
Arvio: 4/5

Mitä siitä syntyykään, kun soppaan yhdistellään Mr Beanin ja Älypäiden luojat, Englannin synkkä historia ja Shakespeare? Tietenkin hillittömän hauska sarja ”Musta kyy”. Sarjan taustalta löytyvät käsikirjoittajina hääräilevät Richard Curtis ja Ben Elton ja pääosaa esittävä Rowan Atkinson. Erikoiseksi sarjan tekee myöskin se, että sitä esitettiin BBC:llä neljän tuotantokauden verran vuosina 1983-1989. Mene ja tiedä, tehtiinkö tuotantokausia ihan katsojien toivomuksesta, mutta tärkeintä on se, että sarjan laadukkuus on ehdottomasti sen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista.

Ensimmäinen sarja keskittyy 1400-luvun viimeisille vuosikymmenille. Rowan Atkinsonin esittämä prinssi Edmund on Richard IV:n (Brian Blessed) poika, vaikka hän ei sitä juurikaan myönnä, vaan antaa mieluimmin suosionsa toiselle pojalleen prinssi Henrylle (Robert East). Tästähän Edmund ei oikein pidä ja hän haluaa päästä isänsä paikalle keinolla millä hyvänsä. Siksi hän ottaakin itselleen lempinimen ”Musta kyy”…tosin monen sanahelinän jälkeen. Kuningatar (Elspeth Gray) yrittää omalla tavallaan auttaa Edmundia. Tosin Mustalla kyyllä on myös omat kätyrinsä Baldrick (Tony Robinson) ja Percy (Tim McInnerny), joiden touhuilut ovat yhtä naurettavia kuin itse pääsankarinkin. Sarjassa käsitellään monia historiallisia asioita kuten noitavainoja, ruttoa ja kuinka pedofiilista menoa tuohon aikaan meininki oli, kun kuninkaallisia naitettiin hyvinkin nuorina.

Toinen sarja puolestaan on siirtynyt reilu vuosisata eteenpäin. Ensimmäisen sarjan käsikirjoituksesta vastasi Curtisin kanssa myös Rowan Atkinson, jonka tilalle tuli tästä sarjasta eteenpäin Ben Elton. Myös Musta kyyn luonne on täysin muuttunut edelliseen sarjaan nähden. Aiemmin hölmöstä hahmosta on muodostunut kiero ja entistäkin vallanhimoisempi henkilö. Britanniaa hallitsee erityisen omalaatuisella tavalla Elisabeth I, jonka päätökset ovat lähes hupsuttelevan nuoren tytön tekemiä. Mm. se, että jos Musta kyy ei tottele hänen määräyksiään, niin hän saattaa menettää päänsä. Näiden aikeiden estämiseksi Mustan kyyn apuna toimivat tietenkin Baldrick ja Percy, jotka ovat yhtä tomppeleita kuin aiemminkin.

Kolmannessa sarjassa siirrytään jo 300 vuotta eteenpäin, jolloin Britanniaa hallitsee kruununprinssi George, sillä hänen oma isänsä on julistettu pähkähulluksi. No, eipä se omena ole kauaksi pudonnut. Georgen hovipalvelijana toimii kuinkas muutenkaan kuin Edmund Musta kyy. Kuten arvata saattaa, että kun hänestä on kysymys, niin jotain kepulijuttuja on luvassa. Hän nimittäin myy hallitsijan vaatteita ja myös nipistää rahaa kassasta. Ei ihme, että hallitsija ei tätä huomaa, sillä hänellä on paljon paljon murheita kuten Ranskan vallankumoukselliset ja ennen kaikkea pääministeri, joka aikoo viedä prinssin viimeisetkin rahat.

Neljännessä ja viimeisessä sarjassa olemmekin siirtynet jo viime vuosisadalle. Tapahtumat sijoittuvat ensimmäiseen maailmansotaan, jossa kapteeni Black Adder on joutunut tosi tilanteen eteen. Tosin hän ei millään haluaisi olla rintamalla ja yrittää kaikin keinoin pysytellä poissa taistelutantereelta. Hänen apunaan toimivat sotamies Baldrick ja luutnantti George (Hugh Laurie). Taistelun tiimellyksessä Black Adder ehtii tappamaan kirjekyyhkyn ja joutuu tämän johdosta myös teloitusryhmän eteen. Mutta omalla sutjakkaalla tavalla siitäkin selvitään.

Kolme jälkimmäistä sarjaa ovat Musta kyy -sarjojen ehdotonta aatelia. Ensimmäisessä sarjassa haetaan jo Atkinsonin hahmolle muotoa, mutta valitettavasti hahmo on vielä häiritsevän ärsyttävä, kunnes seuraavissa sarjoissa hahmosta on jo kehittynyt aivan oivallisen kiero. Curtisin ja Eltonin käsikirjoitus on nokkelaa historian venyttämistä, johon on sekoitettu myös erinomaisen humoristista dialogiaa. Tämä tarjoaa näyttelijöille parhaan mahdollisen pohjan näyttelijätyölle, joka muutenkin on erinomaisen tasokasta pienistä rooleista lähtien. Sarja on siirretty DVD:lle aidossa muodossa, joten sen kuva- ja äänipuoleen ei ole digitaalisesti juurikaan puututtu. Eikä oikeastaan tarvitsekaan, sillä sarjan sisältö on niin laadukasta, että tekninen puoli jää aivan toiseksi. Eniten harmittaa se, että boxi ei sisällä erikoisjaksoja kuten ”Mustan kyyn joulu”. Näitä olisi ollut myös kiva katsella, mutta minkäs teet. Kaiken kaikkiaan Musta kyy -sarjat ovat yksi parhaista englantilaisista komedioista, joita 80-luvulla on tehty.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by BBC Worldwide Ltd, 2002