STOP THE PRESS!

Koston liekki (Man on Fire)

Koston liekki (Man on Fire)Ohjaus: Tony Scott
Käsikirjoitus: Brian Helgeland
Tuotanto: Lucas Foster, Arnon Milchan, Tony Scott
Pääosissa: Denzel Washington, Dakota Fanning, Marc Anthony, Christopher Walken
Arvio: 3/5

Ohjaaja Tony Scott (Ridley Scottin pikkuveli) on tullut tunnetuksi näyttävistä, mutta sisällöllisesti melko köyhistä toimintaelokuvista. Hän aloitti uransa mainoselokuvien ohjaajana veljensä RSA-yhtiölle 70- ja 80-lukujen välillä, jonka jälkeen hän siirtyi kokoillan elokuvien ohjaajaksi. Ensimmäinen elokuva oli eroottisesti latautunut vampyyrikauhuelokuva ”The Hunger”, jonka pääosissa nähtiin ranskalaisen elokuvan suurimpiin naisnäyttelijöihin lukeutuva Catherine Deneuve ja muusikko David Bowie. Tämän jälkeen Scott on ohjannut tasaiseen tahtiin lähinnä toiminnalla ja huumorilla ryyditettyjä elokuvia kuten ”Beverly Hillsin kyttä 2”, ”Top Gun”, ”True Romance” ja ”Spy Game”. Nyt valkokankaalle ilmestyvä ”Koston liekki” jatkaa samaa linjaa, mutta hieman vakavammalla vaihteella.

Denzel Washingtonin esittämä John Creasy on entinen CIA:n agentti, joka tunnettiin kylmäpäisenä miehenä, joka saattoi listiä konnan suruitta. Nykyisin hän tarttunut turhankin tanakasti pulloon ja alkoholi on miestä viemässä. Hänen entinen taistelukaverinsa Rayburn (Christopher Walken) on miehestä huolissaan ja tarjoaa töitä Johnille, jos hän vain pysyttelee raittiina. Hänet palkataan teollisuuspohatan (Marc Anthony) tyttären Pitan autonkuljettajaksi/henkivartijaksi. Aluksi Johnista työ ei ole kovinkaan innostava, varsinkaan kun Pita yrittää ystävystyä hänen kanssaan. Pikku hiljaa jää alkaa sulaa ja John ryhtyy auttamaan tyttöä mm. uintikilpailuissa ja koulutehtävissä. Kiintymistä häntä kohtaan on siis syntynyt. Eräänä päivänä pahin mahdollinen tapahtuu, sillä Pita räikeästi kidnapataan ja John lojuu puolikuolleena kadulla. Koston liekki on syttynyt.

Elokuva käsittelee rajua aihetta eli lapsen kidnappausta keskellä päivää Meksikon kadulla ja häikäilemätöntä valtapeliä lapsen hengellä. Kun kyseessä on lähinnä viihde-elokuva, niin aiheeseen pitää mielestäni suhtautua hieman epäillen – miksi tekijät ovat teoksen tehneet? Onko kyseessä kissan nostaminen pöydälle keskustelun aloittamiseksi vai mikä? En todellakaan usko tätä ajatusta, sillä tekijät tuntuvat alun jälkeen siirtyvän vain verisiin sormien katkomisiin ja muihin inhottaviin hommiin. Tämän sanon vain siksi, että raakoja kohtauksia voi tehdä tyylikkäästi, mutta esim. Scott suorastaan nautiskelee tuulilasiin lentävällä verellä. Kuvauksellisesti ja leikkauksellisesti elokuva on komeaa katseltavaa, mutta mitään uutta siinäkään ei ole. Ajoittain muutamat kohtaukset olivat kuin suoraan David Fincherin muutaman vuoden takaisesta ”Fight Club” -elokuvasta. Täytyy myösi huomauttaa, että muutamissa kohtauksissa on muutama erittäin raju valokohtaus, jotka saattavat aiheuttaa epileptisiä kohtauksia. Näyttelijäsuoritukset ovat elokuvan suola. Denzel Washington on viime aikoina ollut heikoilla kantimilla, mutta tällä kertaa hän tekee erittäin onnistuneen roolisuorituksen alkoholisoituneena, mutta ryhdistäytyvänä henkivartijana. Lisäksi Pitaa esittävä Dakota Fanning tekee myös sympaattisen ja hellyttävän roolisuorituksen. Kokonaisuutena ”Koston liekki” on keskikertainen elokuva, joka vakavasta aiheesta huolimatta hukkaa mahdollisuutensa olla ajatuksiakin herättävä toimintaelokuva.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by 20th Century Fox, 2004

Traileri: