STOP THE PRESS!

Kuningas Arthur (King Arthur)

Kuningas Arthur (King Arthur)Ohjaus: Antoine Fuqua
Käsikirjoitus: David Franzoni
Tuotanto: Jerry Bruckheimer
Pääosissa: Clive Owen, Ioan Gruffudd, Keira Knightley
Arvio: 3/5

Megatuottaja Jerry Bruckheimer ja ”Training Day”-elokuvan ohjaaja Antoine Fuqua ovat ottaneet haasteellisen tehtävän. Miesten tavoitteena oli tehdä uudenlainen elokuva Kuningas Arthurista. Tästä tarunhohteisesta sankarista on jo tehty sadoittain televisio- ja elokuvateatterielokuvia, unohtamatta tietenkään teatterisovituksia. Arthuria ovat esittäneet mm. Richard Harris, Trevor Howard, Sean Connery ja Sir John Gielgud. Nyt tähän vaativaan rooliin on valittu englantilaissyntyinen Clive Owen, joka nähtiin saksalaisena professorina Matt Damonin tähdittämässä ”Meduusan verkossa” ja Tony ja Ridley Scottin BMW:lle tuottamissa lyhytelokuvasarjassa ”Hire”. Tästä hänen uransa voi lähteä lentoon, niin kuin muidenkin elokuvassa esiintyvien, meillä vähemmän tunnettujen, näyttelijöiden urat.

Arthur ei ole innoissaan jäämisestään johtajaksi epävakaaseen Britanniaan, sillä hän haluaa päästä takaisin Roomaan, jossa yhteiskunta on suhteellisen tasapainossa. Viisitoista vuotta kestäneiden rajujen taisteluiden jälkeen hän kuvittelee, että työt on saatu päätökseen. Hän on kuitenkin väärässä, sillä hänen pitää ritareidensa kanssa tuoda paavi Germaniusiuksen kummilapsi ja oppilas takaisin vaaralliselta alueelta, jossa Saksit johtajansa Cerdicin (Stellan Skarsgärd) kanssa lymyilevät. Pelastettuaan pojan pahasta pinteestä Arthur kumppaneineen saa peräänsä Saksit, jotka verenhimoisena haluavat vallata Britannian. Apuun tulevat myös entinen vihollinen Merlin joukkoineen sekä kaunis ja urhea Guinevere (Keira Knightley). Luvassa on henkeäsalpaava taistelu.

Tarinaltaan ”Kuningas Arthur” on kiehtova ja nannaa varsinkin seikkailutarinoiden ystäville, mutta muutama asia tekee tästä elokuvasta keskinkertaisen. Käsikirjoittaja on saanut alussa hyvän otteen tarinaan, mutta reilun puolen välin jälkeen tarinaa sysätään eteenpäin pitkillä taistelukohtauksilla, jotta elokuva saataisiin edes kahden tunnin mittaiseksi. Toisekseen Hans Zimmerin musiikki on aivan samanlaista mahtipontista, samalla kaavalla sävellettyä musiikkia, kuin lähes kaikissa Bruckheimerin tuottamissa elokuvissa. Näyttelijäsuoritukset ovat sentään hyviä. Onneksi näyttelijöiksi ei ole palkattu amerikkalaisia naamanvääntelijöitä, vaan lähinnä englantilaisia näyttelijöitä muutamaa lukuunottamatta. ”Kuningar Arthur” on heikkouksistaan huolimatta viihdyttävä elokuva, jonka jaksaa ainakin kerran katsoa alusta loppuun saakka.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Touchstone Pictures, 2004

Traileri: