STOP THE PRESS!

Kuningas jolla ei ollut sydäntä

Kuningas jolla ei ollut sydäntäOhjaus: Päivi Hartzell
Käsikirjoitus: Päivi Hartzell, Liisa Helminen, Daniel Katz
Tuotanto: Kaj Holmberg
Pääosissa: Kari Franck, Aino Seppo, Tom Pöysti, Markku Blomqvist, Erkki Saarela, Asko Sarkola
Arvio: 5/5

Yksi kotimaisen kirjallisuuden merkkihenkilöistä on kirjailija Mika Waltari (s.1908 k.1979), joka toimi vuosina 1932-42 ”Maaseudun tulevaisuuden” kirja-arvostelijana, ja samanaikaisesti sekä Yleisradion kirjallisena avustajana että ”Suomen kuvalehden” toimitussihteerinä. Vuodesta 1938 hän toimi vapaana kirjailijana. Tuottelias mies hän olikin, sillä kaiken kaikkiaan häneltä ilmestyi 22 romaania, 15 pienoisromaania, 26 näytelmää, 6 runoteosta, 4 novellikokoelmaa, 7 salapoliisiromaania, 2 satukirjaa, noin 1000 kirja-arvostelua ja lehtiartikkelia. Lisäksi kuunnelmia, tietokirjoja, suomennoksia ja elokuvakäsikirjoituksia. Waltarin ”Kuiningas jolla ei ollut ssydäntä” oli reilu kymmensivuinen satu, joten käsikirjoittajien, Daniel Katzin, Päivi Hartzellin ja Liisa Helmisen, on pitänyt lisätä kohtauksia ja henkilöitä, jotta aikaiseksi saataisiin kirjailijan perusajatusta eteenpäin vievä tarina.

Olipa kerran onnellinen kuningas (Kari Franck), jolla oli hyvin kaunis kuningatar ja pikkuinen tytär. Elämä näytti valoisalta ja onnelliselta, kunnes valtakuntaa kohtasi suuri suru. Nimittäin kuningatar sairastui vakavasti ja kuoli. Kuninkaan valtasi suunnaton suru, josta hän ei päässyt yli. Siksi hän poistatti itseltään sydämen, jotta hän voisi elää vain järkevästi tuntematta mitään tunteita. Toisaalta sydämen poistaneet halusivat kuitenkin säilyttää sydämen ja päättivät piilottaa sen syvälle linnan syövereihin. Kun kuningas alkoi tehdä vain järkeviä päätöksiä ilman tunnetta, niin hänen ilkeä ja ahne pääministerinsä halusi kuninkaaksi kuninkaan tilalle. Hän teki kaikkensa, että kuningas pysyisi hänen ohjaksissaan ja tekisi mitä hän sanoo. Eräänä päivänä tytär ryhtyy kapinoimaan isänsä käyttäytymistä vastaan, sillä hänen mielestään isä ei ollut onnellinen. Kuningas ilmoittaa valtakunnallensa, että se, joka saa hänen onnelliseksi, saa prinsessan ja puolet valtakuntaa. Tähän hommaan lähtevät prinssi, mies Väkevä, Ovela ja Vihainen, joilla vastassaan on myös suuri este, kiero pääministeri.

”Kuningas jolla ei ole sydäntä” on perinteinen satu, joka on puhtaasti tyyliltään Grimmin veljesten satujen kaltainen. Tosin ei niin pelottava kuin heidän satunsa. Siinä on reilu hyvän ja pahan kamppailu ja vieläpä hyvässä mielessä. Kuten vanha sanonta kuuluu, että paha saa aina palkkansa, niin myös tässäkin. Pahuutena on ahneus ja ilkeämielisyys. Elokuvassa on monta mielenkiintoista hahmoa ja he ovat erilaisia luonteiltaan. Se tekee tästä myös moniuloitteisemman sadun, jossa erilaiset ihmiset joutuvat suvaitsemaan erilaisuutta ja ymmärtämään toinen toistaan. Monessakin mielessä tämä elokuva on tarkoitettu sekä lapsille että aikuisille, sillä elokuvassa ei ole nykyisin kokoperheen elokuviin sisältyviä ns. Opetuksia tai pikkutuhmuuksia, vaan se on kaunis satu kuin suoraan liikkuvan kuvan satukirjasta. Näyttelijäsuoritukset ovat mainioita, varsinkin kuningasta esittävä Kari Franck ja ilkeää pääministeriä esittävä Heikki Kinnunen, jota ei nykyisin näin ilkeänä juurikaan valkokankailla olla nähty. ”Kuningas jolla ei ollut sydäntä” on yksi kotimaisen kokoperheen elokuvan helmistä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Harolfilm Ltd Oy, 2004