STOP THE PRESS!

Kylä (The Village)

Kylä (The Village)Ohjaus: M. Night Shyamalan
Käsikirjoitus: M. Night Shyamalan
Tuotanto: Sam Mercer, Jose L. Rodriguez, Scott Rudin, M. Night Shyamalan
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Bryce Dallas Howard, Adrien Brody, William Hurt, Sigourney Weaver, Brendan Gleeson
Arvio: 3/5

Idyllinen 1800-lopun kylä, jossa elämä näyttää täydelliseltä. Kaikki tuntevat toisensa, kylä juhlii juhlansa yhdessä, kaikki on kaunista. Kylää rajaa kuitenkin metsä, johon kellään ei ole lupa mennä. Metsässä asustaa pelottavia olentoja, joista ei ole lupa puhua. Pinnan alla kytee paljon muitakin salaisuuksia.

Suurin piirtein yhden kappaleen verran voi M. Night Shyamalanin elokuvien juonesta paljastaa pilaamatta niiden käänteitä. Tähän on jo totuttu erinomaisessa Kuudennessa aistissa, kohtuullisen tehokkaassa Unbreakable – Särkymättömässä ja UFO-harrastajien ihannoimassa Signsissa. Valitettavasti yleisö osaa M.Nightin elokuvia katsomaan mennessään jo odottaa jotain suurta juonenkäännettä, joten The Village ei enää iske entiseen malliin. Täytyy myöntää, että siltikin muutama mutka onnistuu yllättämään, mutta Shyamalanin kannattaisi välillä tehdä jotain aivan muuta, että saisi yleisön taas varpailleen.

Trailereiden perusteella The Villagesta saa hyvin kauhuelokuvamaisen kuvan. Muutamaa säikäytystä lukuun ottamatta näin ei kuitenkaan ole. Allekirjoittaneesta pelottavinta oli se, että leffa tapahtuu Covingtonin metsissä Pennsylvaniassa ja elokuvateatteri jossa ko. leffan näin, sijaitsi sieltä noin kymmenen kilometrin päässä. Shyamalan ei saa rakennettua hirviöistään tarpeeksi pelottavia eikä kyläläisistään sellaisia, että katsojat olisivat heistä oikeasti huolissaan. Musiikkikaan ei luo oikeanlaista tunnelmaa kuin osassa kohtauksista.

Pääosien esittäjissä ei sinänsä ole mitään vikaa, uusi kyky (Kirsten Dunstin tilalle viime hetkellä otettu) Bryce Dallas Howard saanee lisää roolitarjouksia, Signsista tuttu Joaquin Phoenix taasen on vähäpuheinen, mutta tulkitsee osansa hyvin. Sen sijaan William Hurt tekee liiankin takuuvarman suorituksen ja Adrien Brody sekä Sigourney Weaver heitetään vallan hukkaan. Varsinkin Sigourneyn kykyjä olisi voinut hyödyntää paljon paremmin. The Village ei ole suoranainen floppi, mutta Shyamalanin ura on selkeästi laskusuhdanteessa. Paljon enemmän kylmänväreitä ja ajattelunaihetta antaa taivaskanava SciFillä esitetty ”The Buried Secret of M.Night Shyamalan” -pseudodokumentti.

Manu Pärssinen for smackthejack

Photo’s Copyright by Touchstone Pictures, 2004

Traileri: