STOP THE PRESS!

The Last Shot – viimeinen otos

The Last Shot - viimeinen otosOhjaus ja käsikirjoitus: Jeff Nathanson
Tuotanto: Larry Brezner, David Hoberman
Pääosissa: Alec Baldwin, Matthew Broderick, Toni Collette
Arvio: 4/5

Viime vuosina Hollywood on alkanut entistäkin enemmän nauraa itselleen. Näistä hyvinä esimerkkeinä voisi mainita mm. David Mametin ohjaaman ”State and Main – tienristeyksessä” tai John Tiernanin hieman epäonnisen toimintapätkän ”Last Action Hero”. Joka tapauksessa aloitukset on jo aikoja sitten aloitettu ns. fiktiivisellä puolella, mutta Jeff Nathansonin käsikirjoittama elokuva ”The Last Shot – Viimeinen otos” puolestaan siirtyy todellisuuteen… ainakin osittain.

Elokuva alkaa, kun FBI-agentti Joe Devine (Alec Baldwin) saa siirron, jotta hän pääsee vihdoinkin jahtaamaan kunnon gangsteripomoa John Gottia. Tämä mafiapomo tunnettiin juuri siitä, että hän halusi olla hyvää pataa Hollywoodin pomojen kanssa ja päästä jopa mukaan bisnekseen. Siksi Devinen on tekeydyttävä elokuvatuottajaksi ja etsittävä käsikirjoitus, josta tehdään elokuva… tai paremminkin ei tehdä. Hän löytää nuoren kaverin Steven Schultzin (Matthew Broderick), joka työskentelee vahtimestarina elokuvateatterilla, mutta haluaisi olla oikea ohjaaja. Eräänä päivänä Devine tapaa Schultzin, joka esittelee veljensä kanssa käsikirjoittamaa käsikirjoitusta ”Arizona”, joka kertoo heidän kuolleesta sisarestaan. Kaikki tuntuu olevan suhteellisen hyvin, jopa mafian puoleltakin, josta Devineen otetaan yhteyttä mahdollisen ”yhteistyön” merkeissä. Tästä alkaa rumba, jossa kaikki ei olekaan sitä, miltä todellisuudessa näyttää.

”Last Shot – viimeinen otos” on yllättävän hauska ja nasevasti käsikirjoitettua dialogia sisältävä elokuva, joka toimii alusta loppuun saakka. Nathansonin käsikirjoitus on täynnä oivallisia jujuja, kuten Oscar-ehdokkaana neuroottisuutensa ja narkomaniansa ansainnut näyttelijätär tai gangsteri, joka pidätystilanteessa katselee elokuvan rakastelukohtausta. Henkilöohjaajana Nathanson ei ehkä ole parhaimmillaan, mutta toisaalta näyttelijätkin ovat varmaan saaneet hieman improvisoida, siltä ainakin allekirjoittaneesta tuntui. Pitkästä aikaa Alec Baldwin tekee riemastuttavan roolisuorituksen, joka oikeasti naurattaakin ja Matthew Broderickin ylinäytteleminen tuo oivallisia piirteitä elokuvan ideologiasta aluksi kovasti kiinnipitävänä ohjaajana. Vaikka elokuva onkin Disney -yhtiön tuottama, niin hampaaton se ei kuitenkaan ole. Se piikittelee sopivasti sekä Hollywoodia että FBI:ta. Mikä tässä elokuvassa on sitten totta tai tarua, niin sitä tuskin koskaan tulemme tietämään, mutta sen ainakin tietää, että hauskasta elokuvasta on kyse.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Touchstone Pictures, 2004

Traileri: