Nintendon kahden klassikkosarjan uusimmat pelit arviossa

Konsolipelaaminen on harrastus, johon syvennymme monesti varsinkin viikonloppuisin. Mikon pelimaku on laajempi, mutta molempien mielestäkin mielenkiintoisia pelejä löytyy ja seuraavaksi arvioimme kaksi todellista huippupeliä Nintendo Switch -pelikonsolille. Kyseessä ovat legendaaristen pelisarjojen uusimmat painokset, eli vuonna 2017 julkaistu Super Mario Odyssey ja hiukan aikaisemmin samana vuonna julkaistu The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Kukapa ei tuntisi näitä legendaarisia pelisarjoja, joiden laatu on pysynyt korkealla kaikki nämä vuodet. Ainoa vika on, että kunnollista kaksinpeliä ei kummassakaan pelissä ole, Zeldassa ei lainkaan ja Mariossa kakkospelaaja pääsee ohjaamaan vain Marion hattua, joten yhdessä pelatessa täytyy käytännössä tyytyä vuorotteluun.

Super Mario Odyssey

Super Mario Bros

Marion hahmo esiintyi ensimmäistä kertaa Donkey Kong -pelissä ja myös muutamassa muussa pelissä, kuten Mario Bros, joka esitteli myös hänen veljensä Luigin. Varsinaisesti Mario löi itsensä kuitenkin koko maailman tietoisuuteen vuonna 1985 ilmestyneessä jättihitissä Super Mario Bros. Kyseessä oli yksinkertainen tasohyppely nykystandardeilla ajateltuna, mutta tuolloin mitään vastaavaa ei oltu aiemmin nähty. Nopeatempoisesta Super Mario Bros -pelistä tuli nopeasti koko Nintendon lippulaiva, joka on poikinut jatko-osia tähän päivään asti. Itse hahmon suosio on tiennyt sitä, että Mario esiintyy monissa aivan eri genren peleissäkin, oli kyseessä sitten tappelupeli, urheilupeli, ajopeli tai vaikka puzzle-peli. Luonnollisesti Mario kavereineen on tehnyt invaasion myös muuhun populaarikulttuuriin, eli tv-sarjoihin, sarjakuviin, mukeihin, t-paitoihin jne.

Marion tasohyppelypelien tuorein tulokas on vuonna 2017 julkaistu Super Mario Odyssey ja jo sen ilmestyminen oli suuri tapaus. Peli ei myöskään pettänyt, sillä se nappasi The Game Awards -gaalassa parhaan perhepelin palkinnon ja oli lisäksi ehdolla viidessä muussa kategoriassa, mukaan lukien arvostetuimmassa Vuoden peli -kategoriassa. The Game Awards -gaala vastaa elokuvapuolen Oscar-gaalaa.

Pelin hahmot

Pelin päähahmo on tietenkin nimiosassa oleva Mario, jolla pelaaja seikkailee läpi vaihtelevien maailmojen. Toinen päähahmo on Marion hattu Cappy, jolla on suuri määrä ominaisuuksia ja jota voi ohjata kaksinpelissä itsenäisesti. Pelin alussa Marion hatun valtaa pieni kummitus, joka selittää Cappyn eläväisyyden. Sen sijaan aiemmista Marion tasohyppelyistä tutut hahmot, kuten Luigi, Toad ja prinsessa Peach eivät ole tässä pelissä pelattavia hahmoja. Luigi-fanien riemuksi Marion voi kuitenkin pukea Luigin käyttämään vihreään pelin aikana halutessaan. Itse Luigi-hahmo esiintyy pelissä sen läpäisyn jälkeen.

Pelin pahispuolta edustaa odotetusti Marion arkkivihollinen Bowser, joka on jälleen kerran kaapannut prinsessa Peachin.

Pelin kulku

Pelaaja ohjaa siis Marioa läpi vaihtelevien maailmojen. Maailmoja ovat muun muassa vesimaailma, viidakkomaailma, lumimaailma sekä New York Cityä parodioiva New Donk City. Mario etenee maailmojen välillä käyttäen ilmalaivaansa Odysseyta, Odyssey toimii erityisillä Power Moon -kappaleilla, joita jokaisesta maailmasta täytyy kerätä riittävästi päästäkseen uuteen maailmaan. Takaisin edellisiin maailmoihin voi siirtyä vapaasti ja myös portaaleja löytyy. Power Moon -kappaleita löytyy eri puolilta maailmaa ja isoimman saaliin saa kunkin maailman pääviholliselta. Tasohyppelyiden tyyliin pääviholliset vaihtelevat ja kaikilla on joku heikko kohta, jota pelaajan täytyy oppia hyödyntämään.

Pelin monipuolisuus tulee esiin Cappyn muodossa, Cappy voi esimerkiksi vallata vihollisia ja sitä voi käyttää myös bumerangin omaisena aseena. Veden alla Cappylla voi vallata kalan, jolloin hapen saannista ei tarvitse huolehtia, kuin pelkkänä Mariona sukellellessaan.

Monipuolinen peli on täyden kympin seikkailu, jonka pariin palaa yhä uudelleen ja uudelleen myös pelin läpäisyn jälkeen. Päätarinan selvitettyään peliin tulee iloisena yllätyksenä lisää sisältöä.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Mario-sarja on Nintendon kuuluisin pelisarja, mutta heti perässä tulee ehdottomasti Zelda-sarja. Nimestään huolimatta pelin sankari ei kuitenkaan ole Zelda, vaan vihreäasuinen Link, joka yrittää pelastaa Zeldaa läpi pelisarjan eri osien. Pelit eivät tapahdu aikajärjestyksessä ja välttämättä jokaisessa ei edes seikkaile sama Link, joten tavallisen viikonloppupelaajan ei kannata saagan juonenkäänteisiin ehkä sen enempää paneutua, kuin että Zelda pitää pelastaa pahalta Ganonilta osasta toiseen. Sarjan vuonna 2017 julkaistu uusin osa Breath of the Wild ylittää jälleen kaikki odotukset ja tuo vertaansa vailla olevan pelikokemuksen.

Pelimaailman Oscar-gaalassa, eli The Game Awards -gaalassa vuonna 2017 peli pokkasi kolme pystiä ja lisäksi kolme ehdokkuutta. Näihin lukeutui kaikkein arvokkain palkinto, eli Game of the Year. Kaiken lisäksi peli oli jo edellisen vuoden The Game Awards -gaalassa saanut ennen julkaisuaan Odotetuin peli -palkinnon.

Pelin hahmot

Pelin päähahmo on tuttuun tyyliin Link, joka tässä pelissä kärsii muistinmenetyksestä ja seikkailee ympäri Hyrulen valtakuntaa taistellen vihollisia vastaan ja etsien lisätarvikkeita, samalla hänen muistinsa palautuu pikkuhiljaa pelin edetessä ja hänen vieraillessaan tutuissa paikoissa. Pelin päävihollinen on sian kaltainen olento Ganon, joka uhkaa tuhota koko maailman.

Pelin kulku

Pelaaja ohjaa Linkiä ympäri valtakuntaa kiipeillen, uiden, juosten, hyppien, ampuen ja heilutellen miekkaa. Tavoite on vapauttaa Divine Beast -olentoja Ganonin ikeestä ja pikkuhiljaa koko runneltu valtakunta. Zelda-peleille tuttuun tyyliin, ei luolastoja ole unohdettu, vaan niitä on pelissä yli 100 ja jokaisella on oma merkityksensä joko päätarinan tai sivutehtävien kannalta. Vaikka päätarinasta ei juuri välittäisikään, pelattavaa riittää viikkokausiksi.